Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA GRAFIK FUNKCIJE

Graf funkcije

Domen, (ne)parnost, nule, znak, asimptote, ekstremi, monotonost itd.

Re: Graf funkcije

Postod Daniel » Petak, 14. Decembar 2012, 22:13

eseper je napisao:Domena je
[dispmath]\left<0,\frac{\ln 4}{2}\right>[/dispmath]
?

To bi bio interval u kojem funkcija nije definisana. Tačnije, interval u kojem funkcija nije definisana bi bio zatvoren (s uglastim zagradama):
[dispmath]\left[0,\ln 2\right][/dispmath]
A domen bi bio
[dispmath]x\in\mathbb{R}\setminus\left[0,\ln 2\right][/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod eseper » Petak, 14. Decembar 2012, 23:12

Dosta loše stojim s ovim tipovima zadataka :?

Zato imam puno pitanja :)

1. Zbog čega ono što sam ja dobio nije domen funkcije, ako je to presjek onih uvjeta koje si prije postavio? Ako možeš općenito napisati korake za domenu ako dobijem točno ovakav tip zadatka.
2. Zbog čega imamo ovakvu [ zagradu ako u zadatku imamo samo da je veće od nule, bez jednako (jer nije pod korijenom) ?

Nakon toga ćemo na asimptote :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Postod Daniel » Subota, 15. Decembar 2012, 01:59

OK, aj'mo postupno.:)

Prvo, sad sam bacio pogled na ovaj svoj post i video da sam, greškom, napisao

Daniel je napisao:[dispmath]\left(e^{2x}-4>0\quad\land\quad e^x-1>0\right)\quad\lor\quad\left(e^{2x}-4<0\quad\land\quad e^x-1<0\right)[/dispmath]
pa rešavaš posebno za svaki od ova dva slučaja i na kraju nađeš njihov presek.

Ne, ne treba presek, već unija.:) Izvini zbog ove zabune. Čim se pojavljuje znak [inlmath]\lor[/inlmath] (logičko ILI), to znači da se traži unija, a ne presek. Sigurno te je to zbunilo.
Tamo gde se pojavljuje znak [inlmath]\land[/inlmath] (logičko I), e tu se traži presek.

Idemo sad od samog početka, korak po korak.
[dispmath]f\left(x\right)=\ln\frac{e^{2x}-4}{e^x-1}[/dispmath]
Dakle, prvo posmatramo razlomke, ako ih ima, i proveravamo da li su njihovi imenioci različiti od nule. U ovom slučaju u imeniocu imamo [inlmath]e^x-1[/inlmath].
[dispmath]e^x-1\ne 0\quad\Rightarrow\quad e^x\ne 1\quad\Rightarrow\quad\underline{x\ne 0}[/dispmath]
Zatim posmatramo argument logaritma, koji mora biti strogo veći od nule:
[dispmath]\frac{e^{2x}-4}{e^x-1}>0[/dispmath]
On će biti veći od nule onda kada su i brojilac i imenilac različiti od nule a istog znaka (tj. ili oba pozitivna, ili oba negativna).
[dispmath]\left(e^{2x}-4>0\quad\land\quad e^x-1>0\right)\quad\lor\quad\left(e^{2x}-4<0\quad\land\quad e^x-1<0\right)\\
\left(e^{2x}>4\quad\land\quad e^x>1\right)\quad\lor\quad\left(e^{2x}<4\quad\land\quad e^x<1\right)\\
\left(2x>\ln 4\quad\land\quad x>0\right)\quad\lor\quad\left(2x<\ln 4\quad\land\quad x<0\right)\\
\left(2x>\ln 2^2\quad\land\quad x>0\right)\quad\lor\quad\left(2x<\ln 2^2\quad\land\quad x<0\right)\\
\left(2x>2\ln 2\quad\land\quad x>0\right)\quad\lor\quad\left(2x<2\ln 2\quad\land\quad x<0\right)\\
\left(x>\ln 2\quad\land\quad x>0\right)\quad\lor\quad\left(x<\ln 2\quad\land\quad x<0\right)[/dispmath]
Sada, kao što smo rekli, tamo gde se pojavljuje [inlmath]\land[/inlmath] tu tražimo presek. Presek za [inlmath]x>\ln 2[/inlmath] i za [inlmath]x>0[/inlmath] biće [inlmath]x>\ln 2[/inlmath], a presek za [inlmath]x<\ln 2[/inlmath] i za [inlmath]x<0[/inlmath] biće [inlmath]x<0[/inlmath].
[dispmath]\underline{x>\ln 2\quad\lor\quad x<0}[/dispmath]
Dakle, funkcija je definisana ako je [inlmath]x<0[/inlmath] ili ako je [inlmath]x>\ln 2[/inlmath]. To možemo zapisati na dva načina (potpuno je svejedno koji ćemo način zapisivanja koristiti):

1. način zapisivanja:

[inlmath]x\in\left(-\infty,0\right)\cup\left(\ln2,+\infty\right)[/inlmath]

Ovde koristimo male zagrade, jer su u pitanju otvoreni intervali. To znači da oblast definisanosti ne obuhvata granične tačke [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\ln 2[/inlmath] (u tim tačkama funkcija nije definisana), već obuhvata samo ono što je između [inlmath]-\infty[/inlmath] i [inlmath]0[/inlmath] (ali bez [inlmath]0[/inlmath]) i ono što je između [inlmath]\ln 2[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath] (ali bez [inlmath]\ln 2[/inlmath]).

2. način zapisivanja:

[inlmath]x\in\mathbb{R}\setminus\left[0,\ln 2\right][/inlmath]

Za razliku od 1. načina zapisivanja, u kojem smo nabrajali intervale u kojima je funkcija definisana, kod ovog načina prvo napišemo da je funkcija definisana u skupu [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath], pa onda osim u... (pa zatim nabrajamo intervale ili tačke u kojima funkcija nije definisana).
Drugim rečima, od skupa [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath] oduzimamo one intervale u kojima funkcija nije definisana i onda ono što preostane predstavlja oblast definisanosti.
Tebe je bunilo zašto su ovde korišćene uglaste zagrade. Pa eto, upravo zbog toga, što je od skupa [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath] potrebno oduzeti ne samo otvoreni interval [inlmath]\left(0,\ln 2\right)[/inlmath], već je potrebno oduzeti i granične tačke 0 i \ln 2 (budući da ni u njima funkcija nije definisana), tj. potrebno je oduzeti ceo zatvoreni interval [inlmath]\left[0,\ln 2\right][/inlmath].

Kad su u pitanju ova dva načina zapisivanja, možemo reći i ovako. Ako bismo posmatrali sledeću uniju:

[inlmath]\left(-\infty,0\right)\cup\left[0,\ln 2\right]\cup\left(\ln2,+\infty\right)[/inlmath]

ta unija bi predstavljala ništa drugo nego ceo skup realnih brojeva [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath].
Interval u sredini je zatvoren, ostala dva su otvorena. Taj interval u sredini obuhvata i granične tačke, koje ne obuhvataju preostala dva intervala. A unija sva tri intervala daje skup svih realnih brojeva, tj. [inlmath]\left(-\infty,+\infty\right)[/inlmath].
Zbog toga, kad od te unije, tj. od [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath], oduzmemo zatvoreni interval [inlmath]\left[0,\ln 2\right][/inlmath] (a to je ono što smo uradili u 2. načinu zapisivanja), ostaju nam dva otvorena intervala, [inlmath]\left(-\infty,0\right)[/inlmath] i [inlmath]\left(\ln2,+\infty\right)[/inlmath].

Sad malo jasnije? :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Subota, 15. Decembar 2012, 12:26

Hvala, sada je puno jasnije. :D

Ostatak zadatka ću sam napraviti i napisati što sam dobio, tj. ispraviti one greške :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Subota, 15. Decembar 2012, 15:36

Važi, a posle ćemo asimptote. :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Nedelja, 16. Decembar 2012, 18:10

Malo sam zaboravio na ovaj zadatak. :)

Ponovo ga rješavam i dobio sam ovo:
Domena: [inlmath]\left<-\infty,0\right>\cup\left<\ln 2,+\infty\right>[/inlmath] (radio sam po tvom načinu) :)
Nultočke: [inlmath]x=\ln 3[/inlmath]
Odsječka na [inlmath]y[/inlmath]-osi nema.
Asimptote:

E tu ću stati jer imam pitanja. Najprije, za V.A., što uopće trebamo ispitivati? [inlmath]0[/inlmath]?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 17. Decembar 2012, 10:04

eseper je napisao:Malo sam zaboravio na ovaj zadatak. :)

I ja. :)

eseper je napisao:Ponovo ga rješavam i dobio sam ovo:
Domena: [inlmath]\left<-\infty,0\right>\cup\left<\ln 2,+\infty\right>[/inlmath] (radio sam po tvom načinu) :)

Tako je. :)

eseper je napisao:Nultočke: [inlmath]x=\ln 3[/inlmath]

Hm, treba da se dobije malko komplikovaniji izraz:
[dispmath]x=\ln\frac{1+\sqrt{13}}{2}[/dispmath]
eseper je napisao:Odsječka na [inlmath]y[/inlmath]-osi nema.

Nema, naravno, jer [inlmath]x=0[/inlmath] spada u interval u kome funkcija nije definisana, a čim nije definisana za [inlmath]x=0[/inlmath], ne može ni imati presek s [inlmath]y[/inlmath]-osom.
(Tvoj odgovor je, naravno, tačan, samo ga malo komentarišem. :))

eseper je napisao:E tu ću stati jer imam pitanja. Najprije, za V.A., što uopće trebamo ispitivati? [inlmath]0[/inlmath]?

Ispitujemo ponašanje funkcije neposredno pre i neposredno posle intervala u kome nije definisana, iliti, konkretno, [inlmath]\lim\limits_{x\to 0^-}[/inlmath] i [inlmath]\lim\limits_{x\to\left(\ln 2\right)^+}[/inlmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Ponedeljak, 17. Decembar 2012, 15:05

Jel može postupak za tu nultočku? :?

Ako nisam nešto pogriješio,

V.A.
[inlmath]0[/inlmath] - lijeva vertikalna
[inlmath]\ln 2[/inlmath] - desna vertikalna

E sada, kada idemo tražiti horizontalnu (ili kosu), s čim moramo dijeliti brojnik i nazivnik? Koji je vodeći koeficijent? Ovdje imamo [inlmath]e[/inlmath] na nešto pa ne znam kako to riješiti. ;)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 17. Decembar 2012, 19:53

eseper je napisao:Jel može postupak za tu nultočku? :?

Evo postupka:
[dispmath]f\left(x\right)=\ln\frac{e^{2x}-4}{e^x-1}=0\qquad\Rightarrow\qquad\frac{e^{2x}-4}{e^x-1}=1\qquad\Rightarrow\qquad e^{2x}-4=e^x-1[/dispmath][dispmath]e^{2x}-e^x-3=0[/dispmath][dispmath]\left(e^x\right)_{1,2}=\frac{1\pm\sqrt{1+4\cdot 3}}{2}=\frac{1\pm\sqrt{13}}{2}[/dispmath]
Pošto je [inlmath]\sqrt{13}[/inlmath] veće od jedinice, rešenje s minusom ispred korena otpada, jer bi tada [inlmath]e^x[/inlmath] bilo negativno, što bi bilo nemoguće, jer znamo da [inlmath]e^x[/inlmath] može dati samo pozitivnu vrednost. Znači, ostaje:
[dispmath]e^x=\frac{1+\sqrt{13}}{2}[/dispmath][dispmath]x=\ln\frac{1+\sqrt{13}}{2}[/dispmath]
eseper je napisao:V.A.
[inlmath]0[/inlmath] - lijeva vertikalna
[inlmath]\ln 2[/inlmath] - desna vertikalna

Ovde si samo napisao tačke oko kojih treba tražiti asimptote. E sad, treba odrediti i da li te asimptote postoje i, ako postoje, da li idu u [inlmath]-\infty[/inlmath] ili u [inlmath]+\infty[/inlmath].

eseper je napisao:E sada, kada idemo tražiti horizontalnu (ili kosu), s čim moramo dijeliti brojnik i nazivnik? Koji je vodeći koeficijent?

Za određivanje horizontalnih asimptota ne deliš funkciju ni sa čim, samo pustiš da [inlmath]x[/inlmath] ide u [inlmath]\pm\infty[/inlmath].
Što se kosih tiče, pošto one teže ka nekom pravcu određenom linearnom funkcijom [inlmath]kx+n[/inlmath], potrebno je odrediti koeficijente [inlmath]k[/inlmath] i [inlmath]n[/inlmath] te linearne funkcije.
(Znamo da [inlmath]k[/inlmath] predstavlja „nagib“ tog pravca, tj. promenom parametra [inlmath]k[/inlmath] taj pravac će se „zarotirati“, a [inlmath]n[/inlmath] određuje položaj pravca, tj. njegovom promenom pravac će se translirati; parametar [inlmath]n[/inlmath], zapravo, predstavlja ordinatu preseka pravca s y-osom.)

Po definiciji,
[dispmath]k\mathop=^\mathrm{def}\lim_{x\to\pm\infty}\frac{f\left(x\right)}{x}[/dispmath]
a kad se odredi [inlmath]k[/inlmath], tada je [inlmath]n[/inlmath], isto po definiciji,
[dispmath]n\mathop=^\mathrm{def}\lim_{x\to\pm\infty}\left[f\left(x\right)-kx\right][/dispmath]
eseper je napisao:Ovdje imamo [inlmath]e[/inlmath] na nešto pa ne znam kako to riješiti. ;)

Podeliš lepo funkciju sa [inlmath]x[/inlmath], gore ispred razlomka izvučeš [inlmath]e^x[/inlmath], pa onda logaritam proizvoda napišeš kao zbir logaritama, pa će ti prvi sabirak biti [inlmath]\ln e^x[/inlmath] a to je, zapravo, [inlmath]x[/inlmath]...

Oćeš ceo postupak?
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Ponedeljak, 17. Decembar 2012, 20:15

Može. ako nije problem. Sada sam na derivacijama, a V.A. sam riješio, ali nisam napisao do kraja. Kasnije malo. ;)
Jao puca mi glava od matematike :? :lol:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na GRAFIK FUNKCIJE