Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Odrediti parametar m kvadratne jednačine

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Odrediti parametar m kvadratne jednačine

Postod Sinisa » Utorak, 03. Mart 2015, 22:23

Odrediti za koje vrijednosti realnog parametra [inlmath]m[/inlmath] krijeni [inlmath]x_1[/inlmath] i [inlmath]x_2[/inlmath] jednacine [inlmath]mx^2+2(m-1)x-4=0[/inlmath] zadovoljavaju uslov [inlmath]x_1<3<x_2[/inlmath]

a [inlmath]x_1<x_2[/inlmath] moze biti tacno samo ako je [inlmath]2a<0[/inlmath]

i ja dobijem da ne postoji takav parametar [inlmath]m[/inlmath] mozda je greska u racunu a mozda i u samoj postavci zadatka
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Odrediti parametar m kvadratne jednačine

Postod Daniel » Sreda, 04. Mart 2015, 03:52

Sinisa je napisao:a [inlmath]x_1<x_2[/inlmath] moze biti tacno samo ako je [inlmath]2a<0[/inlmath]

Može biti tačno i ako je [inlmath]2a>0[/inlmath], sve zavisi od toga koje rešenje obeležiš sa [inlmath]x_1[/inlmath], a koje sa [inlmath]x_2[/inlmath]:
[dispmath]\left.\begin{array}{l}
\displaystyle x_1=\frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}\\
\displaystyle x_2=\frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a}\\
\displaystyle a>0
\end{array}\quad\right\}\quad\Rightarrow\quad x_1<x_2[/dispmath]

Sinisa je napisao:i ja dobijem da ne postoji takav parametar [inlmath]m[/inlmath] mozda je greska u racunu a mozda i u samoj postavci zadatka

Ja dobijem da je [inlmath]\displaystyle0<m<\frac{2}{3}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Sinisa » Sreda, 04. Mart 2015, 07:47

dobijem i ja negdje da se [inlmath]m[/inlmath] nalazi u tom intervalu ali mislim da mi se to rjesenje ponisti sa nekim drugim uslovom, moram posle to provjeriti

ustvari ja dobijem jednu apsolutnu vrijednost u postavci zadatka

pa imam uslov kada je [inlmath]m>-1[/inlmath] i kada je [inlmath]m<-1[/inlmath]

aj mi napisi svoj postupak jer mi je stvarno tesko naci gresku u mom
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 04. Mart 2015, 09:11

Pa što ne napisa ti svoj postupak, treba li pomoć tebi, ili meni...? :P

Napiši izraze za oba rešenja i uprosti te izraze (nezavisno od toga koje ćeš rešenje obeležiti sa [inlmath]x_1[/inlmath] a koje sa [inlmath]x_2[/inlmath]). Dobićeš da je jedno rešenje jednačine uvek [inlmath]-2[/inlmath] (nezavisno od parametra [inlmath]m[/inlmath]), a drugo [inlmath]\frac{2}{m}[/inlmath]. E pošto je ovo rešenje koje je uvek [inlmath]-2[/inlmath] takođe uvek manje od [inlmath]3[/inlmath], znači da ovo drugo rešenje, koje iznosi [inlmath]\frac{2}{m}[/inlmath], treba da bude veće od [inlmath]3[/inlmath]...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Sinisa » Sreda, 04. Mart 2015, 14:23

pa dobijem i ja takvo rjesenje kada ,,obrnem,, [inlmath]x_1[/inlmath] i [inlmath]x_2[/inlmath]

ali mi nije jasno zasto to moram uraditi, ja sam radio zadatak na nacin da je prvo rjesenje [inlmath]x_1[/inlmath] sa ,,[inlmath]+[/inlmath],,

posto imam apsolutnu vrijednost imam jedan oblik rjesenja kada je [inlmath]x>-1[/inlmath] i drugi kada je [inlmath]x<-1[/inlmath]

u ovom drugom slucaju dobijem rjesenje kao tvoje [inlmath]\left(0,\frac{2}{3}\right)[/inlmath] ali mi se to ne poklapa sa ovim prethodnim uslovom da je [inlmath]x<-1[/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Postod Stefanowsky » Sreda, 04. Mart 2015, 15:18

Ako radis da je prvo resenje [inlmath]x_1[/inlmath] sa znakom [inlmath]+[/inlmath] dobices:
[dispmath]x_1=\frac{-2(m-1)+2(m+1)}{2m}=\frac{2}{m}[/dispmath]
A za drugo resenje je [inlmath]x_2[/inlmath] sa znakom [inlmath]-[/inlmath] bice:
[dispmath]x_2=\frac{-2(m-1)-2(m+1)}{2m}=-2[/dispmath]
Ti nigde ovde nemas uslov da je [inlmath]m<-1[/inlmath] ili [inlmath]m>-1[/inlmath] (jedino da je [inlmath]m\ne-1[/inlmath] zbog [inlmath]D\ne0[/inlmath])... Vec u sklopu resenje kvadratne jednacine imas razmotrene slucajeve ispred korena ([inlmath]+[/inlmath] i [inlmath]-[/inlmath]) tako da za tim nema nikakve potrebe. Recimo i za [inlmath]m=-3[/inlmath] a samim tim [inlmath]m<-1[/inlmath] iako je [inlmath]m+1<0[/inlmath] postojala bi dva resenja: i sa [inlmath]+[/inlmath] i sa [inlmath]-[/inlmath].
"Let us learn to dream, gentlemen, then perhaps we shall find the truth... But let us beware of publishing our dreams till they have been tested by waking understanding."
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 10 puta
Pohvaljen: 25 puta

Postod Sinisa » Sreda, 04. Mart 2015, 15:31

ali izraz [inlmath](m-1)[/inlmath] je bio prvo kvadriran sto znaci da on mora biti pozitivan... ne mogu ja samo tako promijeniti predznak

ta apsolutna vrijednost mora biti razmatrana
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Četvrtak, 05. Mart 2015, 01:25

Tačno je da [inlmath]\sqrt{\left(m+1\right)^2}[/inlmath] daje [inlmath]\left|m+1\right|[/inlmath], ali, budući da uzimamo i rešenje s plusem i rešenje s minusom ispred korena, znak apsolutne vrednosti možemo i zanemariti (mislim da je tako nešto i Stefanowsky napisao, ako sam dobro razumeo). Znači,
[dispmath]x_{1,2}=\frac{2\left(1-m\right)\pm\sqrt{4\left(m-1\right)^2+16m}}{2m}=\cdots=\frac{1-m\pm\left|m+1\right|}{m}[/dispmath]
Mi sad ne znamo koje rešenje će biti manje a koje veće, jer ne znamo predznak parametra [inlmath]m[/inlmath] od kojeg zavisi predznak imenioca.
Ako je [inlmath]m<0[/inlmath], tada će manje rešenje biti ono s plusem ispred apsolutne vrednosti, a veće ono s minusom.
Ako je [inlmath]m>0[/inlmath], situacija je obrnuta – manje rešenje će biti ono s minusom, a veće ono s plusem. Ali, da ne bismo sad odvojeno razmatrali ta dva slučaja (možemo, ali to je više posla), jednostavnije je da sredimo ovaj izraz. Prvo, pošto ispred apsolutne vrednosti uzimamo i plus i minus, apsolutnu vrednost, kao što gore napisah, možemo tretirati i kao običnu zagradu:
[dispmath]x_{1,2}=\frac{1-m\pm\left(m+1\right)}{m}[/dispmath]
i onda će jedno rešenje biti
[dispmath]\frac{1-m-\left(m+1\right)}{m}=\frac{\cancel1-m-m-\cancel1}{m}=\frac{-2\cancel m}{\cancel m}=-2[/dispmath]
a drugo rešenje će biti
[dispmath]\frac{1-\cancel m+\cancel m+1}{m}=\frac{2}{m}[/dispmath]
Za prvo rešenje, koje iznosi [inlmath]-2[/inlmath] nezavisno od vrednosti parametra [inlmath]m[/inlmath], odmah vidimo da je manje od [inlmath]3[/inlmath]. Prema tome, to rešenje proglasimo za [inlmath]x_1[/inlmath]. Rešenje [inlmath]x_2[/inlmath] će, dakle, biti [inlmath]\frac{2}{m}[/inlmath] i ono po uslovu zadatka treba da je veće od [inlmath]3[/inlmath]. Znači, sve se svodi na rešavanje nejednačine [inlmath]\frac{2}{m}>3[/inlmath]...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Nedelja, 08. Mart 2015, 00:23

Evo tek sam sada vidio temu pa da se i ja malo uključim.Ovo oko određivanja parametra mi je jasno mislim na ovaj postupak.Jedino me zbunjuje malo ova stvar znam da slijedi iz [inlmath]x_1<x_2[/inlmath] da u prvom rješenju diskriminanta mora biti negativna a u drugom pozitivna.A po definicji kvadratne jednačine uvijek prvo rješenje mora imati pozitivnu diskriminantu a drugo negeativnu.Tako da ovo može nekada da zakomplikuje stvar čak i kada se skoro sve odradi.
Čisto sumljam da je greška u toj nejednakosti (zamjenuli prvo i drugo rješenje) ili su ga namjerno zamjenuli da malo zbune nekoga?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 08. Mart 2015, 01:22

Gamma je napisao:znam da slijedi iz [inlmath]x_1<x_2[/inlmath] da u prvom rješenju diskriminanta mora biti negativna a u drugom pozitivna.A po definicji kvadratne jednačine uvijek prvo rješenje mora imati pozitivnu diskriminantu a drugo negeativnu.

Ajd pročitaj sad šta si napisao.
Kada je diskriminanta negativna, tada realna rešenja ne postoje. A ako govoriš o predznaku koji se uzima ispred kvadratnog korena, to je sasvim druga stvar i onda tako treba i napisati.
I, gde si video tu definiciju po kojoj [inlmath]x_1[/inlmath] mora imati plus ispred korena, a [inlmath]x_2[/inlmath] mora imati minus? Mene bi to baš zanimalo da vidim, može li neki link?

Gamma je napisao:Čisto sumljam

:facepalm:
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na ALGEBRA