Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Visina kupe najmanje zapremine opisane oko sfere

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Re: Visina kupe najmanje zapremine opisane oko sfere

Postod Gamma » Nedelja, 22. Mart 2015, 10:24

Siniša ne bi bilo loše ako ne napišeš čitav postupak makar napiši dio rješenja. Mislim na izvod funkcije.Kada se to napiše lako je onda. Evo recimo ja sam probavao uraditi na taj tvoj način i smeta mi [inlmath]S^2[/inlmath] jeste da sam ga tretirao kao konstantu ali ponovo ne mogu dobiti pravo rješenje.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Sinisa » Nedelja, 22. Mart 2015, 11:31

hahahahahahahahahahaha... ti si stranicu [inlmath]S[/inlmath] koja zavisi od nepoznatih [inlmath]H[/inlmath] i [inlmath]r[/inlmath] tretirao kao konstantu?
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Nedelja, 22. Mart 2015, 12:13

Kod tebe je bio sigurno pad koncentracije pa nisi dobio dobro rješenje. :ghh:
Aj sad ozbiljno hoćeš li napisati funkciju i prvi izvod od te funkcije ? Da ili ne ?
U ovome pdf-u je sasvim druga priča jer se sve svede na jednu konstantu [inlmath]R[/inlmath] i promjenjuvu [inlmath]x[/inlmath].Onda je lako.A i kada uvedem smjenu [inlmath]S^2=H^2+r^2[/inlmath] ponovo ću imati tri nepoznate [inlmath]r,R,H[/inlmath].Baš me zanima kako je sve svedeno kod tebe na [inlmath]R[/inlmath] i [inlmath]H[/inlmath].Ne bih rekao da su ovde bez razloga odredili minimalni poluprečnik pa tek onda izražavali visinu nisu išli direktno na visinu.
Gamma  OFFLINE

• +2

Postod Sinisa » Nedelja, 22. Mart 2015, 12:18

uvrsti [inlmath]s^2=H^2+r^2[/inlmath] u onu proporciju koju sam na pocetku rekao... onda iz te proporcije izrazi [inlmath]r^2[/inlmath] (imaces [inlmath]r[/inlmath] izrazeno preko [inlmath]H[/inlmath] i [inlmath]R[/inlmath]) i to sve uvrstis u formulu za zapreminu i tek onda trazis izvod... [inlmath]R[/inlmath] posmatraz kao konstantu a [inlmath]H[/inlmath] kao nepoznatu :)

[inlmath]V=\pi\frac{H^2R^2}{3(H-2R)}[/inlmath] ovo ces dobiti kada uvrstis [inlmath]r[/inlmath], dobijeno na nacin koji sam prethodno rekao, u formulu za zapreminu kupe
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Nedelja, 22. Mart 2015, 20:19

Uspio sam ga uraditi jutros. Ali sam zaboravio napisati.Dobije se i rješenje [inlmath]H=0[/inlmath] koje naravno otpada...
Gamma  OFFLINE

Postod Gamma » Nedelja, 22. Mart 2015, 21:48

Kada ces da naučiš taj latex koristiti :think1: Ovo [inlmath]H-2R[/inlmath] treba da ide u nazavnik a ovako je ispalo dosta zbunjujuće.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 22. Mart 2015, 22:10

^ Moja greška. :) Hteo sam da mu korigujem formulu koja je bila napisana [inlmath]V=\pi(H^2R^2)/3(H-2R)[/inlmath], ali sam je u žurbi pogrešno korigovao. :)

Sad je ispravljeno.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Gamma » Nedelja, 22. Mart 2015, 22:20

Daniele kada smo već kod ovoga zadatka da ne ostavljam za poslije.Interesuje me kod ovoga tvoga načina koja će promjenjiva biti u funkciji zapremne? Nekako naliči mi ovaj način onome iz PDF-a.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 22. Mart 2015, 22:29

Verovatno si hteo da pitaš obrnuto – u funkciji koje promenljive će biti izražena zapremina.

Uvrštavanjem druge jednačine u prvu eliminišeš [inlmath]s[/inlmath] i izraziš [inlmath]r[/inlmath] preko [inlmath]H[/inlmath] i [inlmath]R[/inlmath]. Uvrstiš to umesto [inlmath]r[/inlmath] u formulu za zapreminu kupe i dobićeš isti izraz za zapreminu u funkciji visine, koji je i Siniša dobio.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Gamma » Ponedeljak, 23. Mart 2015, 00:01

E upravo to. Nekako ovaj tvoj način mi izgleda dosta komplikovaniji. Pitanje je kako izvući iz ovoga [inlmath]r^2[/inlmath]?
[dispmath]-2HR=2r^2-2r\sqrt{H^2+r^2}[/dispmath]
Gamma  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na GEOMETRIJA